Translate

02 augustus, 2023

Oekraïens leger overgeleverd aan de grillen van Elon Musk

Met één druk op zijn Starlink-systeem kan Elon Musk Oekraïense aanvallen op de Krim bemoeilijken. Dat blijkt uit onderzoek van The New York Times. ‘Je hangt niet gewoon af van één bedrijf, maar van één enkele persoon.’

Is Elon Musk te vertrouwen? Die vraag stelde de Oekraïense legerchef Valerij Zaloezjnyj in maart aan zijn Amerikaanse tegenhanger Mark Milley, schrijft The New York Times. De Amerikaan moest ­Zaloezjnyj het antwoord schuldig blijven.

Het zit de Oekraïners niet helemaal lekker dat ze voor internet aan het front afhankelijk zijn van Musks grillen. Met de 4.500 satellieten van zijn bedrijf Starlink verwierf de multimiljardair de voorbije jaren een dominante machtspositie op het gebied van internet via de satelliet. Oekraïne polste al andere internetproviders, maar die komen niet in de buurt van Starlinks bereik.

Volgens de bronnen van NYT is Musk een gespreksonderwerp tussen de Oekraïense en Amerikaanse legertoppen. Achter de schermen groeit de ongerustheid, ook buiten Oekraïne. Bezorgde landen spreken die evenwel niet uit, uit schrik Musk voor het hoofd te stoten.

Dominante machtspositie Sommige gaan op zoek naar manieren om Musks macht te omzeilen. Het Amerikaanse leger koopt (Oekraïne huurt de apparatuur) tussen 400 en 500 terminals van Starlink die onafhankelijk van Musks beslissingen kunnen opereren. De Europese Unie gaat nog een stap verder. IRIS², het Europese antwoord op Starlink, mag zes miljard euro kosten. De eerste satellieten moeten in 2024 in een baan rond de aarde hangen en tegen 2027 moet het volledige systeem operationeel zijn.

Lees verder bij de BRON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten